![](/media/lib/54/golab-a6c040be39faffc90017a75e112bc04e.jpg)
Jak powstaje ptasie mleczko?
19 września 2011, 10:09Ptasie mleczko to płynna substancja wydzielana przez komórki błony śluzowej wola i przełyków gołębi, czerwonaków oraz samców pingwina cesarskiego. Służy do karmienia piskląt i zawiera białka i tłuszcze. Najnowsze australijskie badania pokazały, jakie geny i białka biorą udział w wytwarzaniu mleczka. Stwierdzono także, że znajdują się w nim przeciwutleniacze i proteiny wzmacniające odporność.
![](/media/lib/151/n-1206614600_618287-7ef7d6644ea40f448f13e245bb8456ec.jpeg)
Cesarskie cięcie zwiększa ryzyko alergii
25 lutego 2013, 17:44Specjaliści z Henry Ford Health System donoszą, że dzieci urodzone za pomocą cesarskiego cięcia są bardziej narażone na rozwój alergii niż te, które urodziły się w sposób naturalny. Naukowcy odkryli, że gdy dziecko, które przyszło na świat w wyniku cesarskiego cięcia, jest narażone na wysoki poziom powszechnie spotykanych alergenów, to istnieje pięciokrotnie większe ryzyko w porówananiu z dziećmi urodzonymi w sposób naturalny, że przed ukończeniem 2. roku życia zapadnie na alergię.
Podzespoły optoelektroniczne samodzielnie się zorganizują?
16 grudnia 2014, 08:54Naukowcy z japońskiego instytutu RIKEN opracowali technologię samoorganizowania się molekuł organicznych w struktury, które mogą posłużyć do produkcji organicznej optoelektroniki.
![Mózg osoby cierpiącej na chorobę Alzheimera](/media/lib/146/n-alzheimer_dementia_3_presenile_onset-c17753b5400ad1d647499de222784a06.jpg)
Gen alzheimera atakuje przed 3. rokiem życia
15 lipca 2016, 11:31Najnowsze badania sugerują, że gen związany z rozwojem choroby Alzheimera wpływa negatywnie na mózg już przed 3. rokiem życia, zmniejszając jego rozmiary i obniżając zdolności poznawcze. Dzieci, u których występuje mutacja genu APOEe4, zwiększająca aż 15-krotnie prawdopodobieństwo wystąpienia alzheimera, gorzej wypadają w testach pamięci, uwagi i funkcjonowania
![](/media/lib/300/n-starszypies-db845c0520f9d7a24172c77e839ab5d8.jpg)
Warto dbać o kondycję intelektualną starszego psa
12 lutego 2018, 11:52Właściciele starszych psów mają tendencję do wybaczania im nieposłuszeństwa i uporu, mniej się z nimi bawią niż wcześniej, tłumacząc to stanem fizycznym psa. Okazuje się jednak, że w ten sposób wyrządzają zwierzęciu krzywdę. Regularne ćwiczenia umysłowe i nauka przez całe życie polepszają życie sędziwego psa i opóźniają związany z wiekiem spadek zdolności umysłowych
![](/media/lib/333/n-koktajl-883e1912975167f4b2ab06c01a6d55c6.jpg)
By pozyskać ze szpinaku najwięcej luteiny, dobrze jest pić soki i koktajle
24 grudnia 2018, 10:30Jak pozyskać najwięcej przeciwutleniacza luteiny ze szpinaku? Spożywać go w postaci soku bądź koktajlu.
![](/media/lib/355/n-dragonfly-b77ef87413877bf4aa7ec29fb029cdc5.jpg)
NASA wyśle śmigłowiec na Tytana
2 lipca 2019, 10:39Misja Dragonfly będzie kolejną – czwartą – jaką NASA przygotuje w ramach programu New Frontiers. Koncepcja badań Tytana, największego księżyca Saturna, wygrała więc w propozycją przywiezienia próbek komety 67P/Churyumov-Gerasimenko.
![](/media/lib/327/n-piersi-9fcc42d9b37cd42f743d1785d11f2347.jpg)
Komórki raka piersi zmieniają przyjaciół we wrogów. Mający nas chronić zabójcy pomagają w przerzutowaniu
13 lipca 2020, 09:29Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli, że komórki nowotworów piersi potrafią tak zmieniać komórki NK (Natural Killer), że zamiast zwalczać nowotwór, pomagają mu one w rozprzestrzenianiu się. Komórki NK to główna grupa komórek układu odpornościowego, odpowiedzialna za naturalną cytotoksyczność
![](/media/lib/254/n-stereo-d7896bd8e1ea91426b6730dbbbe13525.jpg)
NASA stworzyła 1. globalną mapę zmian poziomu wód słodkich na powierzchni Ziemi
4 marca 2021, 11:17Naukowcy z NASA sporządzili pierwszą globalną mapę zmian poziomu powierzchniowych wód słodkich. Chcieli w ten sposób zbadać wpływ człowieka na zasoby słodkowodne. Dzięki najnowszym osiągnięciom technologicznym możliwe było uwzględnienie zbiorników, które jeszcze niedawno uznawano za zbyt małe, by badać je za pomocą satelitów.
![](/media/lib/476/n-beczka-44304c6c5ce28c5eb55fa3f75d731159.jpg)
Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże